Aguas del mundo

Recopilación de aguas minerales embotelladas

Vilas del Turbón, l’aigua d’Osca

vilas_del_turbon.jpg

F. Seral i Casas, l’any 1934 escrivia: “La història d’aquesta aigua és semblant a la de tantes altres per les seves connotacions de tipus rural”. I pels testimonis recollits “tota la vida” aquestes aigües van gaudir de gran prestigi entre els veïns d’aquelles contrades, per algunes de les seves propietats curatives.

Hi ha un fet molt eloqüent que demostra la fama que, ja llavors, gaudia aquesta aigua a la comarca: “des de la vila del Camp, on acabava la carretera, fins a la font, calia “recórrer durant quatre hores un camí de ferradura de mula. Malgrat els perills del viatge i de l’incòmode allotjament a les cases del poble, gent de tota la regió desafiava gustosa els riscos i les molèsties del viatge per tal de romandre uns dies prop de la font”.

El 1908, el senyor Manuel Camo, farmacèutic i veí d’Osca, adonant-se de la fama i renom que tenien les aigües a la comarca, i convençut de la seva eficàcia terapèutica, va començar un expedient de declaració de la seva utilitat pública. Des de llavors va començar a augmentar l’afluència a la font i es va incrementar extraordinàriament la fama de les aigües, depassant el límit local i estenent-se per les províncies limítrofes.  

Aquest augment de la concurrència balneària va determinar, ja l’any 1931, la creació d’una societat anònima que va començar la seva explotació, va dur a terme el primer captat higiènic de l’aigua i va construir les primeres dependències d’embotellament. Finalment, l’any 1958, va ser declarada aigua Mineral Medicinal.

Anàlisi (mg/l): Bicarbonat 145.5 / Calci 47.7 / Clorur 0.6 / Fluor 0.1 / Magnesi 1.5 /Nitrat 1.3 / Potassi 0.4 / Sodi 0.6 / Sulfats 3.7 / TDS (ppm) 108

http://www.vilasdelturbon.com/

Anuncios

No comments yet»

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: